De diocesane bedevaart naar het Heilige Land is een jaarlijks bisschoppelijk spiritueel evenement.
‘Wandelen in de voetsporen van Christus en zijn heiligen…’
Naast verschillende pelgrimstochten naar het Heilig Land die op regionaal niveau door de afzonderlijke parochies worden georganiseerd, organiseert het bisdom elk jaar centraal een pelgrimstocht naar het Heilig Land die gewoonlijk door de diocesane bisschop wordt geleid. De diocesane bedevaart naar het Heilige Land is normaal gesproken een ervaring van 11-13 dagen van intensieve onderdompeling in het spirituele leven, gecentreerd op de belangrijkste plaatsen van het vleesgeworden leven en de zending van Christus in deze wereld, samen met het leven van zijn meest pure moeder en veel van de apostelen en heiligen. Op elke plaats verzorgt bisschop Irenei, samen met rondreizende geestelijken en plaatselijke kloosterlingen en bewoners van de heilige plaatsen, de kerkdiensten, verkondigt hij de Schriften die bij de plaats horen en geeft hij geestelijk onderricht en inzicht in de plaatsen en hun belang voor het orthodoxe geestelijk leven.
Aan de pelgrimstocht 2023 hebben 4 personen uit onze parochie deelgenomen. Zij vertellen u graag over hun persoonlijke ervaringen die zij hebben opgedaan.
Het verslag van de tocht is hieronder opgenomen. Voor de foto’s bij het verslag klikt op de link naar de berichten op de diocesane website.
1. Diocesan Pilgrimage in the Holy Land Continues in its Second Week.
2. The Diocesan Pilgrimage to the Holy Land Successfully Concludes its Two-Week Programme.
De reisroute voor de pelgrimstocht van 2024 wordt momenteel gepland en gehoopt wordt dat de pelgrimstocht dit jaar twee dagen op de heilige berg Sinaï zal omvatten. Details zullen op de diocesane website worden verstrekt zodra deze beschikbaar zijn. In de tussentijd worden de details van de onlangs afgesloten pelgrimstocht van 2023 hier gegeven ter referentie en om een algemeen inzicht te geven in het ethos van onze pelgrimstochten.
3. Informatie, programma, online registratie – Diocesan Pilgrimage to the Holy Land
+ + +
De Diocesane Pelgrimstocht naar het Heilige Land sluit haar programma van twee weken succesvol af.
ZATERDAG 30 JULI / 12 AUGUSTUS 2023: Op de vrijdag van de heilige apostelen Silas en Silvanus van de Zeventig werd de Diocesane Bedevaart naar het Heilige Land afgesloten met de dienst van de Goddelijke Liturgie in het Hemelvaartsklooster op de Olijfberg. De dienst vormde de afsluiting van twee weken verblijf in het Heilige Land voor de 54 pelgrims in de groep, die afkomstig waren uit het hele bisdom – met inbegrip van de parochies in Zwitserland, Engeland, Wales, Frankrijk en Nederland – evenals pelgrims uit andere regio’s, waaronder de VS en Canada. De pelgrimstocht werd geleid door Zijne Excellentie Bisschop Irenei van Londen en West-Europa, die dit jaar werd vergezeld door geestelijken uit het bisdom: Priester Pavel Golynsky van de Sint-Nicolaasparochie in Bazel, Zwitserland, Priester Justin Venn van de Sint-Elisabethparochie in Wallasey, Engeland, en Protodeacon Alexandre Boldyreff van de Verrijzenisparochie in Meudon, Frankrijk. Een non van het Gethsemane Convent, Moeder Susanna, begeleidde de pelgrims tijdens hun verblijf, coördineerde hun activiteiten en gaf spiritueel inzicht in de vele heilige plaatsen die bezocht werden.
Het pelgrimsprogramma was geestelijk en lichamelijk intensief en was erop gericht om de pelgrims in twee weken tijd zoveel mogelijk heilige plaatsen in het Heilige Land te laten zien, waarbij de nadruk lag op de viering van de Goddelijke diensten en het bevorderen van het christelijke leven van inkeer door gebed en verering van het land waar de Verlosser en zijn heiligen hebben rondgelopen. De Goddelijke Liturgie werd tien keer bediend tijdens de pelgrimstocht – in het Heilig Graf, het graf van de Theotokos, de grot van de Geboorte van Christus, de klifkerk van het klooster van de Heilige Chariton, twee keer in het klooster van de Heilige Maria Magdalena in Gethsemane, en vier keer in het klooster van de Heilige Hemelvaart op de Olijfberg. Op deze manier werden de pelgrims de hele tijd gevoed met het spirituele voedsel van de Heilige Mysteries van Christus, waarop ze geestelijk werden voorbereid door het bezoeken van de plaatsen van de menselijke geboorte, het leven, de passie en de verrijzenis van de Heer. Dit omvatte twee belangrijke feestdagen in het Heilige Land: de feestdag van de heilige Maria Magdalena en de feestdag van de wonderbaarlijke Hodigitria-icoon die in Gethsemane wordt bewaard; evenals de feestdagen van de profeet Elias, de grote genezer Sint-Panteleimon en vele anderen.
Op elke plaats die door de pelgrims werd bezocht, werd een klein moleben of andere rite geserveerd, met het evangelie of een andere schriftlezing die betrekking had op de plaats. Er werden lezingen gegeven door bisschop Irenei en Moeder Susanna over het belang van elke plaats, en ook door de plaatselijke abten en abdissen en andere bewoners van de plaatsen zelf. Pelgrims kregen dus niet alleen advies van hun bisschoppen en priesters, maar ook van ervaren kloosterlingen, kluizenaars en anderen die een lang leven van gehechtheid aan de heilige plaatsen hadden.
De lijst van bezochte plaatsen is een ware encyclopedie van heilige plaatsen die verbonden zijn met de christelijke geschiedenis en het christelijke leven: Het Heilig Graf, waarin Christus werd begraven en waaruit Hij herrees (waarin de pelgrims baden en waarin de middernachtelijke Goddelijke Liturgie werd bediend door de pelgrimsgeestelijken); Golgotha, waar de Verlosser werd gekruisigd; de Rots der Zalving, waarop de mirredragende vrouwen het lichaam van de Verlosser legden om het te zalven voor de begrafenis; de plaats van het oordeel waar Christus werd berecht voor Pilatus; de gevangenis waarin de Verlosser werd vastgehouden tijdens Zijn proces (en daarnaast de cel van Barabas); de plaats waar de Heer instortte terwijl hij het kruis droeg en werd geholpen door Simon van Cyrene; de plaats waar de heilige Veronica het zweet en bloed van het gezicht van de Verlosser veegde; de tuin van Gethsemane waar de Heer bad; de Olijfberg waarop de Heer predikte en vanwaar Hij opsteeg naar de hemel, inclusief de rots van de Hemelvaart; de overblijfselen van de weg waarover de Heer liep toen Hij naar Jeruzalem werd geleid; de kamer waar het Mystieke Avondmaal werd opgediend en waar de Apostelen de Heilige Geest ontvingen; de berg Sion en de plaats van het verraad van Petrus; en een groot aantal andere heilige plaatsen in de directe omgeving van Jeruzalem zelf, waaronder de verering van de kostbare relikwieën van de heiligen Elisabeth en Barbara.
De pelgrims waagden zich ook buiten de Heilige Stad. In Bethanië bezochten ze het huis van de heilige Lazarus en de grote school die daar nu wordt geleid door de kerkelijke missie van het ROCOR. In Bethanië bezochten ze ook het graf waarin de heilige Lazarus vier dagen begraven lag voordat hij werd opgewekt door de Verlosser; en de plaats waar Hij Maria en Martha bezocht en verkondigde dat Hij de Opstanding en het Leven is. Reizen naar de nabijgelegen woestijngebieden omvatten uitstapjes naar het Mar Saba-klooster, waar het Orthodoxe Typikon werd ontwikkeld en waar de ongeschonden relikwieën van de heilige Euthymius werden vereerd; de grot van de heilige Elias; het heilige klooster van de heilige Gerasimos met zijn leeuw; het klooster van Mar Elias en de grot van de Wijzen, waarin veel belangrijke heiligen van de kerk begraven liggen; de kerk van Sint Joris bij Jaffa, de geboortestad van Sint Joris de Grote-Martelaar en Trofee-drager, wiens relikwieën daarin zijn verankerd; Het klooster van St Chariton, de oudste kloosterinstelling in het Heilige Land en bereikbaar via een klim op de steile kliffen; het klooster van de Chozebieten; de Berg der Verzoeking bij Jericho, waar Christus veertig dagen vastte en werd verzocht door de duivel; de wonderbaarlijke bron van St Elias en het huis van Zacheüs, die in zijn boom klom om Christus te zien.
Er werd ook een tweedaagse excursie gemaakt naar de regio Galilea, waarbij de pelgrims Magdala bezochten, de geboorteplaats van de heilige Maria Magdalena, en baden op plaatsen die verband hielden met haar leven en genezing door de Verlosser; een boottocht over het Meer van Galilea, waarbij het evangelie en kerkelijke gezangen werden gezongen vanuit het midden van het meer; het huis van de heilige apostelen Andreas en Petrus in Kapernaüm; de oude kerk die gebouwd is op de plaats waar Petrus Christus beleed als ‘de Christus, de Zoon van de levende God’; de kerk aan zee op de plaats waar de opgestane Verlosser Petrus driemaal herstelde; de Berg van de Zaligsprekingen, waar Christus zijn opmerkelijke preek tot de discipelen hield en waar de pelgrims de woorden van de Zaligsprekingen zongen op de bekende tonen van het kerkelijk gezang; de Berg van Tabor, waar Christus werd getransfigureerd voor zijn apostelen en waar de pelgrims baden en het evangelie van het feest lazen; en andere plaatsen in de regio. De pelgrims bezochten ook de bron van de rivier de Jordaan, en werden zelf ondergedompeld in de Jordaan ter herinnering aan hun doopsel en roeping tot bekering en het leven in Christus, nadat ze eerst hadden gebeden tijdens de dienst van de Grote Heiliging van het Water dat over de Jordaan werd bediend; Kana van Galilea waar Christus Zijn eerste publieke wonder verrichtte; Nazareth, waar ze de Akathist hymne lazen bij de bron waar de Theotokos de Aankondiging ontving van de Aartsengel Gabriël; en vele andere plaatsen in de regio. In de laatste dagen van de pelgrimstocht maakten de pelgrims een excursie naar de Dode Zee.
Aan het begin van de pelgrimstocht werd de groep in audiëntie ontvangen door Zijne Zaligheid Theophilus III, de patriarch van de Heilige Stad Jeruzalem en van heel Palestina, die de groep hartelijk begroette en spirituele woorden sprak over de toestand van de wereld en de noodzaak van spirituele standvastigheid, zoals die versterkt kan worden door een bezoek aan de heilige plaatsen. Zijne Zaligheid voegde zich later ook bij de pelgrims voor de feestdag van de heilige Maria Magdalena, waar hij een homilie hield en deelnam aan de kruisprocessie rond het ROCOR-klooster in Gethsemane.
Aan het einde van de pelgrimstocht werd een feestelijk diner gehouden op de Olijfberg, waarbij de pelgrims werden vereerd door de aanwezigheid van Zijne Eminentie Metropolitan Mark van Berlijn en Duitsland en Zijne Genade Bisschop Irenei van Londen en West-Europa, samen met Archimandrite Roman, hoofd van de ROCOR Kerkelijke Missie in Jeruzalem; Abdis Elisabeth van het Gethsemane Klooster; Moeder Maria van de Bethanië School, en verschillende andere leden van de lokale orthodoxe gemeenschappen. Tijdens deze maaltijd overhandigde de pelgrimsgroep giften van financiële steun die ze hadden ingezameld voor de kloostergemeenschappen in Gethsemane, op de Olijfberg en in Bethanië, en voor de Kerkelijke Missie als geheel.
Om de gevoelens van de hele groep samen te vatten, riep een van de pelgrims aan het einde van de twee weken in het Heilige Land uit: “Toen we op de berg Tabor waren, hoorden we in het evangelie de apostelen zeggen: “Het is goed dat we hier zijn”, en zo voelen we ons allemaal. We hebben zulke verbazingwekkende dingen gezien en gevoeld. We weten dat de Heer dicht bij ons is, en we voelen dat we in deze dagen nog dichter naar Hem toe zijn gegroeid.”